8 days
Продължителност

Дати на провеждане: 04-11 август, 13-20август/виж. вариант 2/
Цени: от 440 до 559 лв.
Заповядайте на морско приключение около перлите на Йонийско море: островът на Одисей – Итака и Божествената Кефалония. Предстоят осем дни каякинг, плаж, кристални води, уникална природа, китни селца, таверни, вековни забележителности. Това е едно чудесно приключение за любителите на комбинацията от активен отдих,къмпинг, приключения съчетано с екзотика, история и традиции. Разнообразната брегова ивица на тези острови, кристалните води на Йонийско море, достатъчно време за усъвършенстване на каякарските умения, богато културно -историческо наследство, уникална гръцка кухня и гостоприемство са достатъчни предизвикателства, за да се присъедините към опитния ни екип и да натрупате незабравими спомени.
 Това приключение е уникален начин да мобилизирате тялото и духа, и да се слеете с природата. Обещаваме ви, че ще се върнете със заредени “батерии”, красиви снимки, спомени и емоции, нови преживявания и нови приятели! Предишният опит с морски каяк ще ви помогне, но не е задължителен. Маршрутите са проектирани, така че и начинаещите и по-напредналите да могат да се насладят изцяло. Приключението е с лека/средна степен на трудност, но е нужно желание за приключения и добра физическа форма, за да се чувствате добре. На нас оставете вашето каякинг усъвършенстване и помощта, за да стигнете до края!
Размер на групата: 10-12 души

ЦЕНА: 539 лева с наш транспорт и настаняване.
459 лева със собствен транспорт

ОТСТЪПКИ:
– За заявки, направени 45 дни преди началото – 5 % отстъпка;
– За групи от четирима или повече души – 5 % отстъпка;
– Приятели на клуба с повече от 2 КаЯк Пътешествия – допълнителни 5%

Изисква се авансово внасяне на 100 лв. при заявяване на участие.

За повече информация може да се свържете с нас:
E-Mail: roupetkov@gmail.com ; r.petkov@yakventure.com
GSM: + 359 898 432 305

ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ ВКЛЮЧВА :
– Транспорт : София – Кефалония – София и посочените в програмата места (с бус и каяк)
– Фериботни, пътни и гранични такси
– Настаняване: 2 или 3 нощувки на къмпинг и съответно 4 или 3 нощувки на бивак (див къмпинг)
– Каяк, гребло, шприцка и спасителна жилетка
– Квалифициран инструктор, гид и осигуряване по маршрутите
– Топли напитки за закуска в бивака : кафе, чай.
– Бивачно оборудване: палатка, дюшек (носете си спален чувал или завивка и възглавница, от хигиенични съображения)
– Снимки по маршрутите
– Туристическа застраховка за дните на пътуване.
– проектиране на маршрутите

Цената НЕ ВКЛЮЧВА:
– Транспорт (при опцията със собствен)
– Нощувки, извън предвидените къмпинги, къщи за гости, хотел…
– Храна и напитки освен посочените.
– Входни такси за музеи и забележителности – по желание.
– Лични разходи
Заб.: Съобразили сме маршрута, така че да има редовен достъп до заведения и магазини. Има възможност за пикник на плажа, барбекю в бивака и риболов.

Плащане :
По банков път към сметката на клуб Yakventure или лично.
Изисква се авансово плащане при потвърждение, че има места.
Данните на сметката ще бъдат изпратени при запитване на горепосочените контакти.

Препоръчваме да си вземете: слънчеви очила; шапка ; бански ; слънцезащитен крем с висок фактор ; сандали или плажни обувки (бързосъхнещи), фенерче, прибори, ножче, чаша, суха торба и др.

Записаните ще получат точна информация за препоръчителната екипировка.
Моля да ограничите багажа до най-необходимото, с оглед на това, че всичко се опакова и са качва на лодките.

Повече информация ще получите на сайта yakventure.com или при контакт с нас. Не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси

Yakventure си запазва правото на промени, съобразени с метеорологичните условия и сигурността. Ако се налагат такива, то ще бъдат обсъдени алтернативни варианти, така че да не загубите нищо от пътешествието.

 

 

Остров Итака е предпоследния по големина сред населените Йонийски острови. Островът е дълъг, тесен и почти разделен от широкия залив Молос. Итака е на 2 морски мили на запад от Кефалоня. Вати е столицата на Итака, и съществува от венецианския период.
Предполага се, че Итака носи името на сина на Кефалонийския крал, Итакус, който е населявал земите и заедно със своя брат е построил фонтан, който е осигурявал целия остров с питейна вода. По време на Микенския период Итака е била столицата на Кефалоня. Тук на острова са разкрити находки, които датират от 4000 – 3000 г. пр. Хр.
Итака е известен като родината на Одисей. Одисей, след като се е бил в Троянската война, е трябвало да понесе 10 годишно лутане и мъчение, докато се прибере на острова при своята съпруга Пенелопа. Заради този случай, много хора смятат, че Итака символизира пътят на живота и съдбата. В поема на Калафи, наречена Итака, авторът споделя “Когато подготвяш своето пътуване към Итака, Моли се то да е дълго, Изпълнено с приключения, Изпълнено със знание”.
Забележителностите на Итака, свързани с Одисей са изворът Аретуса ,на юг от Вати и Пещерата на нимфите, която я наричат още Мармароспили. Според митовете там Одисей е скрил богатствата и даровете. Също така тук са се извършвали жервоприношения към древните богове.
Итака, като и повечето Йонийски острови, е попадал под различни управления. Доминиращи са били Римляните, Византийците, Франките, Османците, Венецианците, Французите и Британците, докато островът извоювал своята независимост през 1864 г. и се присъединил към останалата част от Гърция, заедно с другите Йонийски острови. Има поражения и от земетресението през 1953 г., когато разрушенията засягат почти целия остров.
Остров Итака предлага много пътеки с прекрасни пейзажи за любителите на туризма. Тук растат различни видове диви цветя и можете да наблюдавате диви животни. Итака е прекрасен малък остров, който е съхранил своята идентичност, въпреки развитието на туристическата индустрия, и представлява дестинация, подходяща за спокойна ваканция. Морските води са кристално чисти и са с отлични условия за шнорхелинг и наблюдения на различни видове пъстроцветни рибки.
След като посетите остров Итака, може би ще разберете, защо Одисей се е борил в продължение на 10 години да се върне в къщи, на този прекрасен остров.

 

Одисея (гр. Ὀδυσσεία) е втората голяма древногръцка епическа поема, за чийто автор се счита Омир. Описва приключенията на митичния герой Одисей по време на завръщането в родината му – о-в Итака след края на Троянската война, а също и приключенията на неговата съпруга Пенелопа, която го очаква.

Допълнителна информация

МесецAugust
МестонахождениеИтака

Дни 1-ви, 2-ри, 3- ти : София – Лефкада – Кефалония
Тръгване от София в 22.30 от паркинга пред стадион Васил Левски и пристигане в гр. Василики (Лефкада) около 08.30 ч., където е предвидено време за разходка, кафе, пазаруване и подготовка. Василики е раят за сърфистите. Ако имаме време е възможно да направим плаж за освежаване от пътуването, след което ще се качим на ферибота за Фрискардо (о-в Кефалония). Фрискардо е единственото селище, оцеляло от унищожителното земетресение през 1953-та. Сега е туристическа дестинация и е романтично и магнетично място, така че си струва да отделим време за кратка разходка и попълване на запасите от вода и храна за следващия ден. След обед ще сме на плажа, при каяците. Следва обучение, инструктаж и екипиране. Ще приберем всичкия си багаж в „сухите помещения“ на лодките и ще се отправим покрай брега на юг. Крайбрежието е прорязано от малки заливчета и плажове, заобиколени от гора и живителна сянка. Един от тях е Фоки, което в превод значи тюлен, защото тук преди години е било ареал за тюлените „монарх – монарх“. Недалеч гмуркачите могат да разгледат останки от потънали преди години корабчета. Това ще е добър повод да спираме за почивка и релакс.
Ако групата има сили, темпо и желание още през този първи ден може да направим едно отклонение от „правия път“ и да се отбием до о-в Итака и селцето Паликата, от където по кратък пешеходен маршрут може да се стигне до Ставрос. Според преданията това е родното място на Одисей, поради което там има музей (доста беден, защото повечето експонати са преместени в Атина) на митичния остров. =
Първия ни бивак е на чудесен див плаж, заобиколен от маслинови дръвчета.
След като се събудим на следващия ден ще закусим и ще съберем бивака, след което продължим с каяците по източното крайбрежие на Кефалония, а то ще става все по цивилизовано. Ще спираме за почивка и гмуркане на няколко хубави плажа и китни туристически селца докато стигнем до Сами. Там ще отседнем на къмпинг, който е на брега, отлично уреден е и предлага всички възможни удобства (басейн, таверни, кухня, баня и т.н). Съвсем близо е курортното селище, където пък е пълно със заведения и туристическо оживление. На този къмпинг ще останем две вечери.
=
4-ти ден: Сами – Сами , почивен ден
Този ден ще наречем „айляшки“ или почивен. След като се събудим всеки ще може да поеме на самостоятелна разходка в района , а при желание може да се организираме и всички заедно да посетим уникалните природни феномени наоколо. Това са пещерата с подводното езеро Мелисани и другата пещера Драгорати и Коравомилос. Тук наоколо е сниман филма „Капитан Корели“. Тези, които искат да видят всичко най-интересно от Кефалония може да наемат мотопед, кола или велосипед и да стигнат да забележителности като: емблематичния плаж Миртос, градчето Асос, „Червения плаж“ и др.
Вечерта ще е подходяща за разпускаща разходка из Сами.
=

Ден 5: Кефалония – Итака
След като напуснем къмпинга отпочинали, с нова мотивация и хъс ще се отправим към южните брегове на о- Итака. Тук заливите и плажовете не са на често, но пък тези, на които ще спрем са като от приказка. Там ще ни очакват изненади, древни руини и …диви кози. Итака е много повече от царство на Омировия герой. Островът е пропит с история, легенди и божествено красиви природни пейзажи и дива растителност. Той е запазил автентичността и духа на времето и тук ще се пренесете в един забравен свят.

След като заобиколим южната част ще се отправим на север по източния бряг. Тук вече картините се редуват: от отвесни скали и пещери до красиви зелени заливи и дълги плажове. Идеално за гмуркане и наслада из кристално чистите прозрачни и тюркоазено-сини води. Вариантите за бивак през този ден са няколко, но най-доброто място е на плаж, недалеч „извора на Аретуса“. При повече късмет гмуркачите ще открият интересни руини и под водата.

=

Ден 6-ти: Киони
По ранобудните и тези, които харесват изгреви ще бъдат приятно изненадани в началото на този ден. След като си изпием кафето и стегнем багажа ще продължим на север, като крайната цел ще е най-приятното селце на острова – Киони. По пътя си ще имаме няколко хубави и големи плажове, като на един от тях има и таверна. Съдържателката и казва, че който пие водата на Итака се влюбва в острова за винаги и все иска да се върне на него. Истина е, въпреки че особено ценна там е студената бира и пресните морски дарове. Ще спрем и недалеч от островната столица Вати. Ако някой има желание да я види ще е нужно да измине 2-3 км. пеша.
В късния следобед ще направим бивака си до Киони, а в селцето ще се насладим да хубава храна, пейзажи и топла баня.
=

Ден 7: По самочувствие – Фрикес / Василики
Вариантите за маршрут през този ден варират, в зависимост от атмосферните условия и настроението.
Вариант 1: при добро време да потеглим около 9 ч. , след като стигнем до най-северния връх на острова ще прекосим морето до остров Лефкада, където да отседнем на къмпинг във Василики, а вечерта ще може да се отдадем на най-доброто от гръцкото гостоприемство и кухня. При наличие на северен вятър крайната ни точка ще е романтичното и очарователно селце Сивота.
Този вариант е по-удачен, защото на другия ден няма да сме зависими от ферибот и ще може да потеглим към София в удобно за нас време (по-рано) за да се приберем навреме.
Вариант 3 включва каякинг до най-северния нос на Итака и връщане обратно във Фрикес , откъдето на другия ден ще си тръгнем с първия ферибот. По маршрута ще може да видим много руини, хубави диви плажове и пещерички.

=
8 ден: Пътуване до София
Ранно събуждане и прибиране на багажа в буса на Yakventure. При вариант 2 от ден 7-ми, следва ферибот от Фрикес до Лефкада (Василики). В гр. Лефкада може да направим кратка спирка за сувенири и хапване и от там по познатия път до София.

Програмата се провежда с едноместни и двуместни морски каяци.
Степен на трудност : средна / лека. Не е задължителен предишен опит, но е нужно добро състояние на физиката и духа, както и желание за приключения.

Отзиви за приключението

Все още няма отзиви

Направи отзив