9 days
Продължителност

Дати на провеждане:
Цена: от 479 до 679 лв.

Заповядайте на морско приключение около перлите на Йонийско море: островът на Одисей – Итака, Божествената Кефалония. Предстоят девет дни каякинг, плаж, кристални води, уникална природа, китни селца, таверни, вековни забележителности и приятни изненади. Това е едно чудесно приключение за любителите на комбинацията от активен отдих, къмпинг, приключения, съчетано с екзотика, история и традиции. Разнообразната брегова ивица на тези острови, кристалните води на Йонийско море, достатъчно време за усъвършенстване на каякарските умения, богато културно -историческо наследство, уникална гръцка кухня и гостоприемство са достатъчни предизвикателства, за да се присъедините към опитния ни екип и да натрупате незабравими спомени.
 Това приключение е уникален начин да мобилизирате тялото и духа, и да се слеете с природата. Обещаваме ви, че ще се върнете със заредени “батерии”, красиви снимки, спомени и емоции, нови преживявания и нови приятели! Предишният опит с морски каяк ще ви помогне, но не е задължителен. Маршрутите са проектирани, така че и начинаещите и по-напредналите да могат да се насладят изцяло. Експезицията е с лека/средна степен на трудност, но е нужно желание за приключения и добра физическа форма, за да се чувствате добре. На нас оставете вашето каякинг усъвършенстване и помощта, за да стигнете до края!

Размер на групата: 10-12 души

 

Цена за участник:
– Организационна такса, гид, осигуряване, каяк и екипировка: 479 лв.
–  Споделено пътуване с минибус / автомобил: 120 лв.
– Четири нощувки в къмпинг: 80 лв.
Общо разходи: 679 лв.

ОТСТЪПКИ:
– Записвания, направени 45 дни преди началото – 5 %
– За групи от четирима или повече души – 5 % отстъпка;
– Притежатели на клубна карта YAKVENTURE – 10 %

Таксата за участие, предлагана от ТД YAKVENTURE е за услугата каяк, инструктор и водач по трасирани маршрути.
Всички други цени са с ориентировъчна и информационна насоченост и не са обект на продажба на стоки и услуги!

Записване:
– на info@yakventure.com

– обаждане на телефон 0898 432 305
При потвърждение, че има места е необходимо е да преведете сумата от 100 лв. по сметка:

Остатъкът от таксата за участие се превежда по сметката до седмица преди началото на събитието.

Препоръчителна екипировка:
слънчеви очила; шапка ; бански ; слънцезащитен крем с висок фактор ; плажни обувки , фенерче, прибори, ножче, чаша, суха торба , спален чувал и др.

Повече подробности вижте на:
http://www.yakventure.com/?page_id=1660

Моля да ограничите багажа до най-необходимото, с оглед на това, че всичко се опакова и са качва на лодките.

ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ ВКЛЮЧВА :
– Каяк, гребло, шприцка и спасителна жилетка
– Инструктор, гид и осигуряване по маршрутите
– Топли напитки за закуска в бивака : кафе, чай.
– Бивачно оборудване (по заявка): палатка, дюшек (носете си спален чувал или завивка и възглавница
– Снимки по маршрутите
– Туристическа застраховка за дните на пътуване.
– проектиране на маршрутите
– може да пътувате с автомобилите на организатора, като разходите се споделят
– нощувките се заплащат към предложените места за настаняване

Организационната такса НЕ ВКЛЮЧВА:
– разходи за собствен транспорт
– нощувки, извън предвидените къмпинги
– храна и напитки освен посочените.
– Входни такси за музеи и забележителности – по желание.
– Лични разходи
Заб.: Съобразили сме маршрута, така че да има редовен достъп до заведения и магазини. Има възможност за пикник
на плажа, барбекю в бивака и риболов.

Повече информация ще получите на сайта yakventure.com или при контакт с нас.
Не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси на:
E-Mail: roupetkov@gmail.com ; r.petkov@yakventure.com
GSM: + 359 898 432 305

Yakventure си запазва правото на промени, съобразени с метеорологичните условия, сигурността , пътните условия,
разписания на фериботи и други непредвидими предварително обстоятелства. Ако се налагат такива, то ще бъдат обсъдени алтернативни варианти, така че да не загубите нищо от пътешествието.

Остров Итака
е предпоследния по големина сред населените Йонийски острови. Островът е дълъг, тесен и почти разделен от широкия залив Молос. Итака е на 2 морски мили на запад от Кефалоня. Вати е столицата на Итака, и съществува от венецианския период.
Предполага се, че Итака носи името на сина на Кефалонийския крал, Итакус, който е населявал земите и заедно със своя брат е построил фонтан, който е осигурявал целия остров с питейна вода. По време на Микенския период Итака е била столицата на Кефалоня. Тук на острова са разкрити находки, които датират от 4000 – 3000 г. пр. Хр.

Итака е известен като родината на Одисей. Одисей, след като се е бил в Троянската война, е трябвало да понесе 10 годишно лутане и мъчение, докато се прибере на острова при своята съпруга Пенелопа. Заради този случай, много хора смятат, че Итака символизира пътят на живота и съдбата. В поема на Калафи, наречена Итака, авторът споделя “Когато подготвяш своето пътуване към Итака, Моли се то да е дълго, Изпълнено с приключения, Изпълнено със знание”.
Забележителностите на Итака, свързани с Одисей са изворът Аретуса ,на юг от Вати и Пещерата на нимфите, която я наричат още Мармароспили. Според митовете там Одисей е скрил богатствата и даровете. Също така тук са се извършвали жервоприношения към древните богове.

Итака, като и повечето Йонийски острови, е попадал под различни управления. Доминиращи са били Римляните, Византийците, Франките, Османците, Венецианците, Французите и Британците, докато островът извоювал своята независимост през 1864 г. и се присъединил към останалата част от Гърция, заедно с другите Йонийски острови. Има поражения и от земетресението през 1953 г., когато разрушенията засягат почти целия остров.
Остров Итака предлага много пътеки с прекрасни пейзажи за любителите на туризма. Тук растат различни видове диви цветя и можете да наблюдавате диви животни. Итака е прекрасен малък остров, който е съхранил своята идентичност, въпреки развитието на туристическата индустрия, и представлява дестинация, подходяща за спокойна ваканция. Морските води са кристално чисти и са с отлични условия за шнорхелинг и наблюдения на различни видове пъстроцветни рибки.
След като посетите остров Итака, може би ще разберете, защо Одисей се е борил в продължение на 10 години да се върне в къщи, на този прекрасен остров.

Допълнителна информация

МестонахождениеЙонийско море
Дати21.08 – 29.08

Ден 1-ви: София – Лефкада – Итака

Тръгването е от София с автомобил в 06.00 ч. от паркинга пред стадион Васил Левски. Следва да пристигнем на о-в Лефкада около 15.30 ч. Ако имаме достатъчно време е възможно да направим разходка, разглеждане и пазаруване в основния град на острова, след което ще продължим към Нидри. В 17.30 е фериботът за Фрикес (Итака), където ще се настаним на най-каякарския бивак (къмпинг). В селцето има готини таверни, а често и купонджийски фестивали.

Ден 2-ри: Фрикес – о-в Лигия
Ще започнем сравнително рано, защото след закуската ни предстои обучение, инструктаж и товарене на багажа в „сухите помещения“ на каяците. Ненужното ще остане в буса, който ще ни чака в края на пътешествието. Първите километри ще изминем сравнително бавно, докато се сработим, а след това ще завием към приказното селце Киони, където ще отдъхнем на първия живописен плаж и ще се изкъпем в кристално чистите води . Там е възможно да обядваме в една доста необичайна таверна на брега, където храната е особено вкусна. Ще се отбием за да видим трите стари вятърни мелници, край селото. През този ден ще имаме възможност да разпуснем и да се любуваме на всичко, което срещнем по пътя си: бели плажове, напластени варовикови скали, достъпни само по вода пещери и заливи ще се редуват един след друг, а цветовете на морето ще се сменяват от прозрачно, през тюркоазено, мастилено и тъмно синьо. Ще спрем на един от големите и прекрасни плажове, където има таверна със студена бира и прясно наловени морски дарове. Според стопанката на заведението „който веднъж е пил от водата на Итака се влюбва в този кът от рая и винаги иска да се връща“. Проверено е и е истина. Нашия бивак ще е на страхотен, недостъпен плаж, от който сутринта ще посрещнем слънцето.

Ден 3: Итака – Кефалония
Сутринта е хубава с изгрев и кафе. Тук е мястото да им се насладим.
Завръщайки се към каяците ще продължим нашата „Одисея“ покрай все по красиви пейзажи. Поредния ден, през който ще сменяме гледките: пленителни заливчета и плажове, достъпни само по вода, изоставени преди столетия селища, горички, много диви кози, колоритни и чисти морски води и евентуално делфини и морски костенурки… Всичко, за да не скучаете. Ще спираме за почивка, плаж, гмуркане и радост на чудесата на природата. След обяд ще прекосим няколко километровата ивица по вода между Итака и Кефалония и ще спрем в близост до градчето Сами. Там е и нашият къмпинг. Къмпингът е на брега и е отлично уреден и предлага всички възможни удобства (басейн, таверни, кухня, баня и т.н). Съвсем близо е курортното селище, където пък е пълно със заведения и туристическо оживление. Тук ще останем две вечери.

Ден 4: Сами – Сами, езерото Мелисани – Почивен ден

odisseya

Този ден е предвиден да отдъхнете от каякинга и да успеете да разгледате най-популярните забележителности на Кефалония по суша: езерото в пещерата Мелисани, пещерата Драгорати, римски руини в района на Сами, страхотни плажове наоколо. За тези от вас, които имат желание да обиколят острова и да видят емблематичния плаж Миртос, градчето Асос и други забележителности, добра опция е мотопед или автомобил под наем.

Дни 5-ти и 6-ти : Западния бряг на Кефалония – Итака
След като напуснем къмпинга, отпочинали и с нова мотивация и хъс ще се отправим на север по източния бряг по посока към Фрискардо. Може да импровизираме с маршрута и почивките, тъй като по пътя си имаме много и хубави плажове и една таверна, която е точно на мястото си. Последната нощувка на о-в Кефалония е недалеч от Фискардо на разкошен плаж с естествена баня и сладка вода. На следващия ден ще прекосим отново ивицата до Итака и ще акостираме на селцето Полис. То е изградено до пещера, в която са намерени много интересни артефакти, датиращи от хилядолетия.
От там може да се разходим пеша до селцето Ставрос, което се счита за родното място на Одисей и освен в двата музея може да се отбием в някоя от таверните или магазинчета за провизии и сувенири.
След обяд ще обиколим северните носове на Итака и ще си направим бивак в едно от невероятно красивите сепарета на залива Афалес. Там чудесата на Природата ще ни представят още от себе си.

Ден 7-ми: Итака – Сивота – Микро Ялос
Ще напуснем рано това откъснато от света райско кътче и ще започнем преход към Лефкада. Първата спирка за паж и почивка е след около два часа каякинг, а малко по- късно ще спрем в китното и романтично селце Сивота. Там е мястото за вкусен обед, страхотен сладолед и разходка. Предвидили сме вечерта да се настаним на къмпинг в съседния залив

Ден 8- ми: Микрос Ялос – Меганиси – Лефкада
Първоначално ше се отправим към остров Меганиси и няколко пешери, най- голямата от които е Папаниколи. Ще акостираме в самата пещера, където е прохладно и приятно за гмуркане, отмора и обяд. След това ще се пуснем покрай западния бряг за плаж, скокове от скалите и хапване на райски местенца. Вечерта ще отседнем в добре устроен къмпинг, с баня, всички удобства и таверна с отлична храна.

9-ти ден: Пътуване до София

Ранно събуждане и прибиране на багажа в буса на Yakventure. В гр. Лефкада може да направим кратка спирка за сувенири и хапване и от там по познатия път до София.

Програмата се провежда с едноместни и двуместни морски каяци.
Степен на трудност : средна. Не е задължителен предишен опит, но е нужно добро състояние на физиката и духа, както и желание за приключения.

Отзиви за приключението

Все още няма отзиви

Направи отзив