ДАТА:
ЦЕНА: 129 / 219 лв. с нощувки в х-л. Боровица

Млада пролет сред чудесата на Източните Родопи! Какво по зареждащо от това! А ако добавим приключение с каяк из язовир „Кърджали“ и меандрите на Арда и не на последно място посещение на пещерата „Утроба“, когато слънчевите лъчи огряват символично олтара на богинята… Става неудържимо, дори за тези, които вече са минавали по тези места и преди. Какъв по-добър начин да отбележим края на зимата, в приятна компания и с уникални домашни вкусотии в хотел Боровица и плаващи ресторанти?

Източните Родопи са едно от най-красивите места в България. Те се отличават с изобилие от антични крепости, тракийки светилища, причудливи скали и изумителни гледки.
Язовир Кърджали е сред най-живописните изкуствени езера в България.
Зеленината, която го обгръща, отстъпва място на красиви меандри и заливи, които ще опознаете по вода. Язовирът е внушителен заради размерите си и заради изобилието от скални форми, ваяни години наред от река Арда.

Приключението е подходящо за начинаещи, средно напреднели и напреднали.
Ниво на трудност – лека
ЦЕНИ:
– Организационна такса: гид, осигуряване, каяк и каяк екипировка: 129 лв.
– Пътуване:  при възможност – споделено с наш автомобил: 40 лв. или със собствен транспорт
– Две нощувки в х-л Боровица (по желание) : 50 лв. – дължат се към хотела
– възможност за нощувка на палатка – безплатно
Общо разходи: 129 – 219 лв.
ОТСТЪПКИ:
– 5 % за семейства или групи от 4-ма и повече души;
– 10 % за притежатели на клубна членска карта
– деца до 12 год. – 20 %
Записване:
– на info@yakventure.com ; r.petkov@yakventure.com
– да позвъните на телефон 0898 432 305
При потвърждение, че има места е необходимо е да преведете сумата от 60 лв. по сметка:
Сдружение ТД “ЯК Венчър”
Банка: “Банка ДСК” ЕАД
IBAN: BG20 STSA 9300 0022 8949 31
BIC код: STSABGSF

Остатъкът от организационната такса се заплаща по банков път до една седмица преди началото на събитието.

Таксата за участие, предлагана от ТД YAKVENTURE включва:  каяк, гребло, шприцка, спасителна жилетка, гид, инструктор и осигуряване по трасираните маршрути. Всички други цени са с ориентировъчна и информационна насоченост и не са обект на продажба на стоки и услуги от наша страна!

Препоръки за екипировката може да видите на нашия сайт:
http://www.yakventure.com/?page_id=1660
но не забравяйте също така туристически обувки за преходите през планината, както и достатъчно дрехи за преобличане след каякинг.

Програма: 1-ви ден (петък) тръгване с буса на Yakventure или със собствен транспорт в 8.30 от паркинга на магазин „Метро“, на Цариградско шосе (в близост има спирка на метрото). Около 12 ч. спирка за обяд на крайпътно заведение, предлагащо прясно агнешко печено (чеверме). Около 13 – 13.30 настаняване в х-л Боровица, на брега на яз. Кърджали. Докато разтоварим каяците ще има около час за кафе и опознаване на района. Около 15 ч. ще ви очакваме екипирани за инструктаж и обучение, след което ще поемем с из меандрите и ръкавите на река Боровица и Арда (на запад).
В непосредствена близост е известния от много фотографии меандър, под с Рибарци. Не е за пропускане и факта, че обикновено залезите тук са неописуемо красиви. Тези, които обичат да снимат птици няма да скучаят. В момента има изобилие от видове. При възможност и наличие на време, преди да се приберем е възможно да се разходим до крепостта Патмос (виж приложената в коментарите карта). За вечеря ще отидем с колите до плаващите ресторанти под с. Енчец, където храната е гарантирано великолепна, а рибата я вадят пред вас.
2-ри ден (събота) В 8 – 8.15 ще се съберем на закуска в хотела. Това не е просто закуска, а ритуал, подготвен от нашите домакини. Всичко е местно и приготвено специално. В 9 ч. сме предвидили един пешеходен преход, който ще очарова всеки и ще ви зареди с много енергия. Ще се възползваме от близостта си с тракийското светилище на „Богинята Майка“ и ще се разходим до пещерата Утроба. Тя е дълга 22 м, височината й е 3 м, а ширината – около 2.50 м. Оформена е като женски полов орган и отговаря напълно нa името си. Местните хора наричат мястото Тангърдък Кая – “Гърмяща скала”. Според историците тя е тракийски храм от ХI-Х в. пр. Хр. , в който е изпълняван ритуал на жертвоприношението. На тавана й има специално направен процеп, през който в 12 ч. пада слънчев лъч. Той остава там в продължение на минути, като постепенно се уголемява, движейки се към олтара, символизирайки фалос.

Можем само да гадаем какви познания са имали древните траки, за да може слънчевият лъч по време на зимното слънцестоене в 12 ч. на обяд да проникне през тънкия процеп и да „оплоди олтара – вулва“!? в дъното на “Утробата”. От стените струи вода, която се събира в малък басейн в подножието й и никога не пресъхва.

По пътя до Утробата ще се радваме на уникални гледки. При желание е възможно да отидем и до добре запазен римски мост, подобен на „Дяволския“. В коментарите по-долу може да видите и описание на малшрута от домакините на х-л Боровица. Ще се върнем в хотела за обед и около 13 ч. ще излезем с каяците на вода. Следва преход из ръкавите на яз. Кърджали, в посока изток, като целта ни е да стигнем за почевка под Старо масто. Ще бъдете очаровани от крайбрежието, с много скални форми и малки водопадчета от вливащите се рекички. Обко гребане за деня – 3, 30 ч. Вечеря, разбор и купон в хотел Боровица … 3-ти ден (неделя) Ще може да поспим като за неделен ден и отново да се насладим на великолепната закуска в Боровица. Ще излезем на вода в 10 ч., за да изследваме ръкавите на язовира в посока с. Звъника. Ще се приберем около 14 ч. , след което ще отделим време за да натоварим багажа, обед и приготовление за път. Около 20 ч ще сме там, откъдето тръгнахме … Със спомените за магичните Родопи и заредени с мнооого енергия и позитивизъм.

Отзиви за приключението

Все още няма отзиви

Направи отзив