9 days
Продължителност

Дати на провеждане: непотвърдено
Цени:

Заповядайте на морско приключение около перлите на Йонийско море: Лефкада, Меганиси, островът на Одисей – Итака и Божествената Кефалония. Предстоят осем дни каякинг, плаж, кристални води, уникална природа, китни селца, таверни, вековни забележителности.

Това е едно чудесно приключение за любителите на комбинацията от активен отдих,къмпинг, приключения съчетано с екзотика, история и традиции.

Разнообразната брегова ивица на пет острова, кристалните води на Йонийско море, достатъчно време за усъвършенстване на каякарските умения, богато културно – историческо наследство, уникална гръцка кухня и гостоприемство са достатъчни предизвикателството за да се присъедините към опитния ни екип и да натрупате незабравими спомени.

Ние ще съобразим пътешествието с персоналните ви възможности, така че да видите всички красоти на района по вода и по суша. Приключението е със средна степен на трудност, така че е нужно желание, да се чувствате добре сред природата и да сте в сравнително добра физическа форма. Предварителен опит с каяк е препоръчителен, но не задължителен. На нас оставете вашето каякинг усъвършенстване и помощ за да достигнете до края!

ЦЕНА: 619 лева

539 лв. със собствен транспорт до Лефкада
ОТСТЪПКИ:

– За заявки, направени до 40 дни преди началото – 5 % отстъпка;

– За групи от четирима или повече души – 5 % отстъпка;

– Приятели на клуба с повече от 2 КаЯк Пътешествия – допълнителни 5%
Изисква се авансово внасяне на 100 лв. при заявяване на участие.
За повече информация може да се свържете с нас:

E-Mail: roupetkov@gmail.com ; r.petkov@yakventure.com

GSM: + 359 898 432 305
ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ ВКЛЮЧВА :

– Каяк, гребло, шприцка и спасителна жилетка

– Квалифициран инструктор, гид и осигуряване по маршрутите

– Топли напитки за закуска в бивака : кафе, чай.

– Бивачно оборудване: палатка, дюшек, евентуално спален чувал (носете си завивка и възглавница, от хигиенични съображения)

– Снимки по маршрутите

– Туристическа застраховка за дните на пътуване.
Цената НЕ ВКЛЮЧВА:

– Транспорт (при опцията със собствен)

– Нощувки, извън предвидените къмпинги, къщи за гости, хотел…

– Храна и напитки освен посочените.

– Входни такси за музеи и забележителности – по желание.

– Лични разходи

Заб.: Съобразили сме маршрута, така че да има достъп до заведения и магазини. Има възможност за пикник на плажа, барбекю в бивака и риболов.
Плащане :

По банков път към сметката на клуб Yakventure или лично.

Изисква се авансово плащане при потвърждение, че има места.

Данните на сметката ще бъдат изпратени при запитване.
Препоръчваме да си вземете: слънчеви очила; шапка ; бански ; слънцезащитен крем с висок фактор ; джапанки/сандали или плажни обувки (бързосъхнещи), фенерче, прибори, ножче, чаша.

Моля за това пътешествие да ограничите багажа до най-необходимото, с оглед на това, че всичко се опакова и са качва на лодките.
Повече информация ще получите на сайта yakventure.com или при контакт с нас. Не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси
Yakventure си запазва правото на промени, съобразени с метеорологичните условия, сигурността , пътните условия, разписания на фериботи и други непредвидими предварително обстоятелства. Ако се налагат такива, то ще бъдат обсъдени алтернативни варианти, така че да не загубите нищо от пътешествието.
Маршрут на каякинга: изток – североизточно от Лефкада и до Меганиси

бреговете на Итака, част от западния бряг на Кефалония.

Градове: Лефкада, Сивота, Киони, Фрискардо, Сами.

Обща дистанция: прибл. 50-60 морски мили (Nм)

Продължителност: 9 дни (6 дни гребане + 1 почивен + 2 дни пътуване)

Степен на трудност : средна

Макс. брой участници: до 10-12 души

Остров Итака е предпоследния по големина сред населените Йонийски острови. Островът е дълъг, тесен и почти разделен от широкия залив Молос. Итака е на 2 морски мили на запад от Кефалоня. Вати е столицата на Итака, и съществува от венецианския период.
Предполага се, че Итака носи името на сина на Кефалонийския крал, Итакус, който е населявал земите и заедно със своя брат е построил фонтан, който е осигурявал целия остров с питейна вода. По време на Микенския период Итака е била столицата на Кефалоня. Тук на острова са разкрити находки, които датират от 4000 – 3000 г. пр. Хр.

Итака е известен като родината на Одисей. Одисей, след като се е бил в Троянската война, е трябвало да понесе 10 годишно лутане и мъчение, докато се прибере на острова при своята съпруга Пенелопа. Заради този случай, много хора смятат, че Итака символизира пътят на живота и съдбата. В поема на Калафи, наречена Итака, авторът споделя “Когато подготвяш своето пътуване към Итака, Моли се то да е дълго, Изпълнено с приключения, Изпълнено със знание”.
Забележителностите на Итака, свързани с Одисей са изворът Аретуса ,на юг от Вати и Пещерата на нимфите, която я наричат още Мармароспили. Според митовете там Одисей е скрил богатствата и даровете. Също така тук са се извършвали жервоприношения към древните богове.

Итака, като и повечето Йонийски острови, е попадал под различни управления. Доминиращи са били Римляните, Византийците, Франките, Османците, Венецианците, Французите и Британците, докато островът извоювал своята независимост през 1864 г. и се присъединил към останалата част от Гърция, заедно с другите Йонийски острови. Има поражения и от земетресението през 1953 г., когато разрушенията засягат почти целия остров.
Остров Итака предлага много пътеки с прекрасни пейзажи за любителите на туризма. Тук растат различни видове диви цветя и можете да наблюдавате диви животни. Итака е прекрасен малък остров, който е съхранил своята идентичност, въпреки развитието на туристическата индустрия, и представлява дестинация, подходяща за спокойна ваканция. Морските води са кристално чисти и са с отлични условия за шнорхелинг и наблюдения на различни видове пъстроцветни рибки.
След като посетите остров Итака, може би ще разберете, защо Одисей се е борил в продължение на 10 години да се върне в къщи, на този прекрасен остров.

Допълнителна информация

МестонахождениеLefkáda, Greece

Ден 1- София – Лефкада
Тръгване от София в 6.30 и Пристигане в гр. Лефкада около 15.30 ч. където е предвиден половин час за разходка из града, пазаруване и разглеждане. Следва настаняване на къмпинг. След като се освежим ще направим брифинг за безопасността и предстоящото пътешествие и ще излезем с каяците за кратък тур за обучение в залива. Вечеря, почивка, нощувка.

Ден 2 – Лефкада – Меганиси – Лефкада
Сутрешна закуска, събиране на бивака и натоварване на всичко необходимо за следващите дни по каяците. След кратко обучение ще поемем по първия вълнуващ етап от приключението: остров Меганиси и пещерата Папаниколис. Ще акостираме в самата пещера, където е прохладно и приятно за гмуркане, отмора и обяд. До там ще имаме няколко плажа, скокове от скали и изследване на брега. След обяд ще се отправим отново към Лефкада. Предвидили сме спирка в още една пещера и след това е почивката в колритното селище Сивота, където ще попълним запасите от храна, вода и други важни неща. Има възможност да поседнем на някоя таверна.

Ден 3: Лефкада – Итака
През този ден е добре да стартираме по-рано от обичайното. След закуска и прибиране на екипировката ще поемем към о-в Аркуди. Малкото островче ще ни приюти за почивка на единственото си плажче. Там ще отделим време за гмуркане, къпане, обед и почивка. В ранния следобед ще се отправим към източните брегове на Итака. Поредния бивак ще направим близо до селището Фрикес. Живописното и романтично градче е предпочитано място за яхтсмените. То е само на 500 метра от нашия бивак, а там таверните предлагат най-доброто от средиземноморската кухня. Привечер ще се разходим за вечеря, покупки и …баня. Който желае може да се разходи пеша до Ставрос, където има музей на Одисей. Счита се, че това е родното му място. Там има и музей, но за съжаление много от артефактите са пренесени в Атина.

Ден 4: Красотите на източното крайбрежие на Итака.
Итака е много повече от царство на Омировия герой – Одисей. Островът е пропит с история, руини и божествено красиви природни пейзажи и гори. Той е запазил автентичността и духа на времето и там ще се пренесете в един друг позабравен свят.
След като изпием кафето и приберем багажа може да се отбием за да видим трите стари вятърни мелници. През този ден ще имаме възможност да разпуснем и да се любуваме на всичко, което срещнем по пътя си: бели плажове, напластени варовикови скали, достъпни само по вода пещери и заливи ще се редуват един след друг, а цветовете на морето ще се сменяват от прозрачно, през тюркоазено, мастилено и тъмно синьо. За обед ще спрем на един от големите и прекрасни плажове, където има таверна със студена бира и прясно наловени морски дарове. Според стопанката на заведението „който веднъж е пил от водата на Итака се влюбва в този кът от рая и винаги иска да се връща“. Проверено е и е истина.
Завръщайки се към каяците ние ще продължим нашата „Одисея“ покрай все по красиви пейзажи по посока южния залив Гаярос. Там има много отделени един от друг плажчета, приличащи на сепарета. В някое от тях ще е бивакът ни за през нощта.

Ден 5: Итака – Кефалония
Поредния ден, през който ще сменяме пейзажите : пленителни заливчета и плажове, достъпни само по вода, изоставени преди столетия селища, горички, много диви кози, колоритни и чисти морски води и евентуално делфини и морски костенурки… Всичко, за да не скучаете. Ще спираме за почивка, плаж, гмуркане и попиване на всичко прекрасно от тази природа. След обяд ще прекосим няколко километровата ивица вода между Итака и Кефалония и ще спрем в близост до градчето Сами. Самият къмпинг е на брега и е отлично уреден и предлага всички възможни удобства (басейн, таверни, кухня, баня и т.н). Съвсем близо е курортното селище, където пък е пълно със заведения и туристическо оживление. Тук ще останем две вечери.

Ден 6: Сами – Сами, езерото в Мелисани – почивка
Този ден е предвиден да отдъхнете от каякинга и да успеете да разгледате най-популярните забележителности на Кефалония по суша: езерото в пещерата Мелисани, пещерата Драгорати, римски руини в района на Сами, страхотни плажове наоколо. За тези от вас, които имат желание да обиколят острова и да видят емблематичния плаж Миртос, градчето Асос и други забележителности, добра опция е велосипед, мотопед или автомобил под наем.

Дни 7 : Западния бряг на Кефалония до Фрискардо
След като напуснем къмпинга отпочинали и с нова мотивация и хъс ще се отправим на север към финала на нашето приключение по вода, който е в градчето Фрискардо. До там може да импровизираме с маршрута и биваците, тъй като разстоянието не е толкова голямо, а по пътя си имаме много и хубави диви плажове. Ще преспим недалеч от Фрискардо. Това е китно туристическо градче, където може да се видят старинни къщи и следи от аристократично минало. То единствено се е запазило от опустошителното земетресение, през 1953 г. Там ще оставим каяците, но ще съберем личния багаж и ще се приберем с кораба до Лефкада, където ще ни очаква бусът за пътя към София.

Ден 8: Кефалония – Лефкада – София
От гр. Фрискардо ще вземем ферибот до Василики (Лефкада), откъдето ще се отправим към България. Ще пристигнем в София в около 22 часа.

Отзиви за приключението

Все още няма отзиви

Направи отзив