8 days
Продължителност

Дати на провеждане:
Цени: от 444 до 579 лв.

Заповядайте на морско приключение около перлите на Йонийско море: островът на Одисей – Итака и Божествената Кефалония. Предстоят осем дни каякинг, плаж, кристални води, уникална природа, китни селца, таверни, вековни забележителности. Това е едно чудесно приключение за любителите на комбинацията от активен отдих,къмпинг, приключения съчетано с екзотика, история и традиции. Разнообразната брегова ивица на тези острови, кристалните води на Йонийско море, достатъчно време за усъвършенстване на каякарските умения, богато културно -историческо наследство, уникална гръцка кухня и гостоприемство са достатъчни предизвикателства, за да се присъедините към опитния ни екип и да натрупате незабравими спомени.

 Това приключение е уникален начин да мобилизирате тялото и духа, и да се слеете с природата. Обещаваме ви, че ще се върнете със заредени “батерии”, красиви снимки, спомени и емоции, нови преживявания и нови приятели! Предишният опит с морски каяк ще ви помогне, но не е задължителен. Маршрутите са проектирани, така че и начинаещите и по-напредналите да могат да се насладят изцяло. Приключението е с лека/средна степен на трудност, но е нужно желание за приключения и добра физическа форма, за да се чувствате добре. На нас оставете вашето каякинг усъвършенстване и помощта, за да стигнете до края!
Размер на групата: 10-12 души

Цена за участник:
– Организационна такса: гид, осигуряване, каяк и пълна каяк екипировка – 429 лв.
–  Споделено пътуване с минибус / автомобил и ферибот – 110 лв.
*Възможно е да пътувате със собствен автомобил до пристанището на Нидри. Тогава ще имате допълнително
35 лв. за пътник на ферибота в двете посоки.
– две нощувки на къмпинг и пет нощувки на бивак: 40 лв.
Общо разходи: от 469 до 579 лв.

ОТСТЪПКИ:
– За заявки, направени 60 дни преди началото – 5 % отстъпка;
– За групи от четирима или повече души – 5 % отстъпка;
– Притежатели на клубна карта YAKVENTURE – 10 %

Таксата за участие, предлагана от ТД YAKVENTURE е за услугата каяк, инструктор и водач по трасирани маршрути.
Всички други цени са с информационна насоченост и не са обект на продажба на стоки и услуги от наша страна!

Записване:
– на info@yakventure.com
r.petkov@yakventure.com
– да позвъните на телефон 0898 432 305
При потвърждение, че има места е необходимо е да преведете авансово 100 лв. по банковата сметка

Остатъкът от таксата за участие се превежда по сметката на дружеството до седмица преди началото на събитието.

Препоръчителна екипировка:
слънчеви очила; шапка ; бански ; слънцезащитен крем с висок фактор ; плажни обувки , фенерче, прибори, ножче,
чаша, суха торба , спален чувал и др.

Повече подробности вижте на:

Екипировка, правила и документи

Моля да ограничите багажа до най-необходимото, с оглед на това, че всичко се опакова и са качва на каяците.

ТАКСАТА ЗА УЧАСТИЕ ВКЛЮЧВА :
– Каяк, гребло, шприцка и спасителна жилетка
– Инструктор, гид и осигуряване по маршрутите
– Топли напитки за закуска в бивака : кафе, чай.
– Бивачно оборудване (по заявка): палатка, дюшек (носете си спален чувал или завивка и възглавница)
– Снимки по маршрутите
– Туристическа застраховка за дните на пътуване.
– проектиране на маршрутите
допълнителни плащания за:
– споделено пътуване и ферибот
– две нощувки на къмпинг “Каравомилос”

Организационната такса НЕ ВКЛЮЧВА:
– разходи за собствен транспорт
– нощувки, извън предвидените къмпинги, къщи за гости, хотел
– наем на превозни средства и т.н
– храна и напитки
– Входни такси за музеи и забележителности.
– Лични разходи
Заб.: Съобразили сме маршрута, така че да има редовен достъп до заведения и магазини. Има възможност за пикник
на плажа, барбекю в бивака и риболов.

Повече информация ще получите на сайта yakventure.com или при контакт с нас на:
е-mail: roupetkov@gmail.com ; r.petkov@yakventure.com
GSM: + 359 898 432 305
Не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси!

Yakventure си запазва правото на промени, съобразени с метеорологичните условия, сигурността , пътните условия, разписания на фериботи и други непредвидими предварително обстоятелства. Ако се налагат такива, то ще бъдат
обсъдени алтернативни варианти, така че да не загубите нищо от пътешествието.
При невъзможност от страна на YAKVENTURE (поради форсмажорни обстоятелства: природни стихии, стачки и дл. подобни) да проведе събитието всички суми се връщат или участникът избира друго подобно събитие.

 

Остров Итака е един от най-спокойните от Йонийските острови. Итака е на 2 морски мили на запад от Кефалоня. Вати е столицата на Итака, и съществува от венецианския период. Предполага се, че Итака носи името на сина на Кефалонийския крал Итакус, който е населявал земите и заедно със своя брат е построил фонтан, който е осигурявал целия остров с питейна вода. По време на Микенския период Итака е била столицата на Кефалоня. Тук на острова са разкрити находки, които датират от 4000 – 3000 г. пр. Хр.
Итака е известен като родината на Одисей. Одисей, след като се е бил в Троянската война, е трябвало да понесе 10 годишно лутане и мъчение, докато се прибере на острова при своята съпруга Пенелопа. Заради този случай, много хора смятат, че Итака символизира пътят на живота и съдбата. В поема на Калафи, наречена Итака, авторът споделя “Когато подготвяш своето пътуване към Итака, Моли се то да е дълго, изпълнено с приключения, изпълнено със знание”.
Забележителностите на Итака, свързани с Одисей са изворът Аретуса ,на юг от Вати и Пещерата на нимфите. Според митовете там Одисей е скрил богатствата и даровете. Също така тук са се извършвали жервоприношения към древните богове.
Итака, като и повечето Йонийски острови, е попадал под различни управления. Доминиращи са били Римляните, Византийците, Франките, Османците, Венецианците, Французите и Британците, докато островът извоювал своята независимост през 1864 г. и се присъединил към останалата част от Гърция, заедно с другите Йонийски острови. Има поражения и от земетресението през 1953 г., когато разрушенията засягат почти целия остров.
Остров Итака предлага много пътеки с прекрасни пейзажи за любителите на туризма. Тук растат различни видове диви цветя и можете да наблюдавате диви животни. Итака е прекрасен малък остров, който е съхранил своята идентичност, въпреки развитието на туристическата индустрия, и представлява дестинация, подходяща за спокойна ваканция. Морските води са кристално чисти и са с отлични условия за шнорхелинг и наблюдения на различни видове пъстроцветни рибки.
След като посетите остров Итака, може би ще разберете, защо Одисей се е борил в продължение на 10 години да се върне в къщи, на този прекрасен остров.

Одисея  е втората по големина древногръцка епическа поема, за чийто автор се счита Омир. Описва приключенията на митичния герой Одисей по време на завръщането в родината му – о-в Итака след края на Троянската война.

Допълнителна информация

МесецAugust
МестонахождениеИтака

Ден 1-ви: София – Лефкада – Итака

Тръгването е от София с буса на Yakventure в 06.00 ч. от паркинга пред стадион Васил Левски.  Следва да пристигнем  на о-в Лефкада около 15.30 ч. Ако имаме достатъчно време е възможно да направим разходка, разглеждане и пазаруване в основния град на острова, след което ще продължим към Нидри (или Василики ако ремонтът на пристанището е приключил).  В 17.30 е фериботът за Фрикес (Итака), където ще се настаним на най-каякарския бивак (къмпинг). В селцето има готини таверни, а често и купонпжийски местни фестивали.

Ден 2-ри: Фрикес – о-в Лигия

Odyssey

Ще започнем сравнително рано, защото след закуската ни предстои обучение, инструктаж и товарене на багажа в „сухите помещения“ на каяците. Ненужното ще остане в буса, който ще ни чака в края на пътешествието.  Първите километри ще изминем сравнително бавно, докато се сработим, а след това ще завием към приказното селце Киони, където ще отдъхнем на първия живописен плаж и ще се изкъпем в кристално чистите води . Там е възможно да обядваме в една доста необичайна таверна на брега, където храната е особено вкусна. Ще се отбием за да видим трите стари вятърни мелници, край селото. През този ден ще имаме възможност да разпуснем и да се любуваме на всичко, което срещнем по пътя си: бели плажове, напластени варовикови скали, достъпни само по вода пещери и заливи ще се редуват един след друг, а цветовете на морето ще се сменяват от прозрачно, през тюркоазено, мастилено и тъмно синьо. Ще спрем на един от големите и прекрасни плажове, където има таверна със студена бира и прясно наловени морски дарове. Според стопанката на заведението „който веднъж е пил от водата на Итака се влюбва в този кът от рая и винаги иска да се връща“. Проверено е и е истина. Нашия бивак ще е на страхотен, недостъпен плаж, от който сутринта ще посрещнем слънцето.

Ден 3: Итака – Кефалония

Сутринта е хубава с изгрев и кафе. Тук е мястото да им се насладим.
Завръщайки се към каяците ние ще продължим нашата „Одисея“ покрай все по красиви пейзажи  Поредния ден, през който ще сменяме пейзажите : пленителни заливчета и плажове, достъпни само по вода, изоставени преди столетия селища, горички, много диви кози, колоритни и чисти морски води и евентуално делфини и морски костенурки… Всичко, за да не скучаете.  Ще спираме за почивка, плаж, гмуркане и попиване на чудесата на природата. След обяд ще прекосим няколко километровата ивица по вода между Итака и Кефалония и ще спрем в близост до градчето Сами. Там  е и нашият къмпинг. Самият къмпинг е на брега и е отлично уреден и предлага всички възможни удобства (басейн, таверни, кухня, баня и т.н). Съвсем близо е курортното селище, където пък е пълно със заведения и туристическо оживление. Тук ще останем две вечери.

Ден 4: Сами – Сами, езерото Мелисани – Почивен ден

Този ден е предвиден да отдъхнете от каякинга и да успеете да разгледате най-популярните забележителности на Кефалония по суша: езерото в пещерата Мелисани, пещерата Драгорати, римски руини в района на Сами, страхотни плажове наоколо. За тези от вас, които  имат желание да обиколят острова и да видят емблематичния плаж Миртос, градчето Асос и други забележителности, добра опция е мотопед или автомобил под наем.

Дни 5-ти и 6-ти : Западния бряг на Кефалония – Итака

След като напуснем къмпинга, отпочинали и с нова мотивация и хъс ще се отправим на север по източния бряг по посока към Фрискардо. Може да импровизираме с маршрута и почивките, тъй като по пътя си имаме много и хубави плажове и една таверна, която е точно на мястото си. Последната нощувка на о-в Кефалония е недалеч от Фискардо на разкошен плаж с естествена баня и сладка вода. На следващия ден ще прекосим отново ивицата до Итака и ще акостираме на селцето Полис. То е изградено до пещера, в която са намерени много интересни артефакти, датиращи от хилядолетия.
От там може да се разходим пеша до селцето Ставрос, което се счита за родното място на Одисей и освен в двата музея може да се отбием в някоя от таверните или магазинчета за провизии и сувенири.
След обяд ще обиколим северните носове на Итака и ще си направим бивак в едно от невероятно красивите сепарета на залива Афалес. Там чудесата на Природата ще ни представят още от себе си.

Ден 7-ми: Итака – Фрикес

През този ден разстоянието за каякинг не е особено голямо, но отново ни очакват страхотни красоти, багри, форми и история. Ще го минем в разпускащо темпо, докато стигнем до бивака ни от първата нощ. Вечерта може да си спратнем купон на плажа или да посетим някоя от приятните таверни край брега на селцето.
Ще подготвим и багажа за пътумането през следващия ден.

Ден 8-ми: Итака – Лефкада – София

След събуждането прибираме бивака, товарим багажа в буса, закуска и кафе ще има в пекарната до пристанището.
Следва пътуването с ферибот до Лефкада и от там преход с автомобилите до София.
Очаква се да се прибирем около 21 ч.

Програмата се провежда с едноместни и двуместни морски каяци.
Степен на трудност : средна / лека. Не е задължителен предишен опит, но е нужно добро състояние на физиката и духа, както и желание за приключения.
Екипът на Yakventure си запазва правото да направи промени в описаната програма при лоши време, при условия застрашаващи безопасността на участниците, промяна в разписането на фериботите или други обстоятелства, които могат да засегнат хубавото настроение и добри преживявания. В такъв случай се ангажираме да намерим алтернативни маршрути, програми или да ви компенсираме.

Отзиви за приключението

Все още няма отзиви

Направи отзив